Japoniška dieta

Japoniška dieta – tai subalansuotas mitybos planas, kai valgoma tris kartus per dieną, tačiau nedidelėmis porcijomis. Ši dieta skatina sveikos mitybos įpročius, atsisakant pieno, cukraus, riebalų ir apdorotų maisto produktų.

Šiame straipsnyje sužinosite, kaip laikytis Japoniškos dietos, kuo skiriasi japonų dieta 13 dienų ir japoniška dieta per 7 dienas, bei gausite naudingų patarimų.

Japoniška dieta – kaip jos laikytis?

Dietos pagrindą sudaro gausybė daržovių, sojos produktai, žuvis ir jūros gėrybės. Ši įvairovė padeda virškinimo sistemai ir organizmui atsikratyti perteklinių skysčių bei impulsyvių užkandžiavimų. Japoniška dieta taip pat skatina sveiką svorio mažėjimą.

Laikantis šios dietos valgomi tik pusryčiai, pietūs bei vakarienė ir yra paremta sveikų ir šviežių produktų vartojimu. Pagrindiniai maisto ingredientai, kuriuos įtraukiate į savo valgiaraštį, apima daržoves, kiaušinius, žuvį, soją ir jūros gėrybes.

Be to, svarbu užtikrinti pakankamą skysčių kiekį organizme, todėl per dieną reikia išgerti ne mažiau kaip 2 litrus vandens. Tai padeda išlaikyti kūno drėgmę ir suvaldyti alkio pojūtį. Be vandens, rekomenduojama gerti nesaldintas arbatas, pavyzdžiui, žaliąją arbatą, matchą arba juodąją arbatą. 

Šie gėrimai gali būti puikus sveikos mitybos papildymas, kuris suteikia antioksidantų ir padeda išlaikyti vidinę energiją.

Japoniškos dietos pavojai ir atsargumo priemonės

Dėl savo labai nedidelio kaloringumo japoniška dieta gali sukelti nepageidaujamų simptomų, ypač laikantis jos ilgą laiką, pavyzdžiui, 7, 13 ar 14 dienų. Tarp galimų simptomų yra galvos svaigimas, silpnumas, kraujospūdžio svyravimai ir net plaukų slinkimas.

Dėl kalororijų deficito ir tam tikrų apribojimų ši dieta nėra tinkama nėščioms ar krūtimi maitinančioms moterims. Taip pat jos turėtų vengti vaikai ir asmenys, turintys valgymo sutrikimų, tokių kaip anoreksija ar bulimija. Prieš pradedant tokį mitybos planą, būtina pasikonsultuoti su gydytoju arba mitybos specialistu.

Laikantis šios svorio metimo dietos, rekomenduojama pasitartii su dietologu. Jis įvertins jūsų sveikatos būklę ir sudarys dietą pagal individualius mitybos poreikius.

Japoniškos dietos meniu

Japoniškos-dietos-meniu

Maisto sudedamosios dalys, tinkamos japoniškai dietai, dažniausiai yra natūralios ir minimaliai apdorotos.. Tarp šių maisto ingredientų yra šie:

  • Žuvis ir jūros gėrybės, pvz., tilapijos, jūros ešeriai, krevetės, kalmarai arba aštuonkojai.
  • Soja ir jos produktai, pvz., soja, tofu, miso, natto arba edamame pupelės.
  • Tam tikri grūdiniai maisto gaminiai, pvz., ryžiai ir makaronai.
  • Švieži vaisiai, pvz., papajos, mandarinai, apelsinai, kiviai, ananasai arba bananai.
  • Daržovės, pvz.,  špinatai, kopūstai, pekino kopūstai, ridikėliai, marinuotos daržovės, paprikos, pomidorai, pupelių daigai arba baklažanai.
  • Jūros dumbliai, kuriuos galima vartoti žalius ar virtus.
  • Gėrimai, įskaitant vandenį ir arbatas.

Į šią dietą galima įtraukti nedidelį kiekį raudonos mėsos, vištienos ir kiaušinių, nors tai nėra japonų dietos dalis.

Japoniška dieta per 7 dienas – maisto planas

Nors galima laikytis 13 arba 14 dienų trunkančios dietos, mes jums pateikiame švelnesnį 7 dienų japoniškos dietos planą. Į jį įtraukti kai kurie pagrindiniai tradicinės japonų dietos elementai:

1 diena

  • Pusryčiai: dubenėlis garuose virtų rudųjų ryžių su 120 gramų keptos žuvies ir lėkštele daržovių.
  • Pietūs: 120 gramų žalios žuvies arba jūros gėrybių su vienu dubeniu miso sriubos.
  • Vakarienė: įvairių daržovių lėkštė su 120 gramų jūros gėrybių.

2 diena

  • Pusryčiai: dubenėlis garuose virtų rudųjų ryžių su virtais kiaušiniais ir lėkštelė šviežių daržovių.
  • Pietūs: dvi nedidelės porcijos žalių daržovių salotų ir 120 gramų žuvies bei tokiu pat kiekiu tofu.
  • Vakarienė: lėkštelė daržovių su 120 gramų jūros gėrybių.

3 diena

  • Pusryčiai: 120 gramų keptos žuvies ir įvairių daržovių.
  • Pietūs: 2 vnt. sašimi (sašimi yra plonai pjaustyta šviežia žalia žuvis ar jūros gėrybės, patiekiamos be ryžių, su sojų padažu ir vasabi.), 2 vnt. tempura (traškūs, aliejuje keptos daržovės ar jūros gėrybės.) ir ketvirtis lėkštės marinuotų daržovių.
  • Vakarienė: viena lėkštė įvairių daržovių ir 120 gramų jūros gėrybių.

4 diena

  • Pusryčiai: dubenėlis garuose virtų rudųjų ryžių su dviem virtais kiaušiniais ir lėkštele įvairių daržovių.
  • Pietūs: dvi lėkštelės salotų su mišrių žalumynų mišiniu, 120 gramų žuvies ir 120 gramų tofu.
  • Vakarienė: lėkštelė įvairių daržovių ir 120 gramų jūros gėrybių.

5 diena

  • Pusryčiai: 120 gramų žuvies ir įvairių daržovių lėkštelė.
  • Pietūs: 2 sašimi, 2 tempura ir ketvirtis lėkštės marinuotų daržovių.
  • Vakarienė: įvairios daržovės ir 120 gramų jūros gėrybių.

6 diena

  • Pusryčiai: dubenėlis garuose virtų rudųjų ryžių su 120 gramų keptos žuvies ir lėkštele daržovių.
  • Pietūs: dvi nedidelės porcijos žalių daržovių salotų ir 120 gramų žuvies bei tokiu pat kiekiu tofu.
  • Vakarienė: lėkštelė įvairių daržovių ir 120 gramų jūros gėrybių.

7 diena

  • Pusryčiai: 120 gramų žuvies ir daržovių lėkštelė.
  • Pietūs: 120 gramų žalios žuvies arba jūros gėrybių su vienu dubeniu miso sriubos.
  • Vakarienė: lėkštelė įvairių daržovių ir 120 gramų jūros gėrybių.

Japoniškos dietos privalumai

Apžvelkime japoniškos dietos privalumus:

  • Japoniškoje dietoje natūraliai gausu skaidulų, kalcio, kalio, magnio, geležies ir įvairių vitaminų, įskaitant A, C ir E.
  • Jūros dumbliai ir žalioji arbata, yra puikūs antioksidantų šaltiniai, padedantys apsaugoti organizmą nuo ląstelių pažeidimo ir ligų.
  • Ši dieta gali padėti apsaugoti nuo lėtinių ligų.
  • Japoniško maisto racione gausu žuvies, jūros gėrybių, žaliosios arbatos, sojos, vaisių ir daržovių. Tai padeda apsisaugoti nuo ligų, tokių kaip antro tipo diabetas ir širdies ligos.
  • Nepaisant gausiai vartojamos druskos, japoniškas maisto racionas yra susijęs su žema širdies ligų rizika. Maiste naudojama mažai pridėtinio cukraus, riebalų ir gyvulinių baltymų kiekio.
  • Japonijoje žmonės gyvena ilgiausiai, o tai, daugelio ekspertų nuomone, lemia japoniškas maisto racionas.
  • Tyrimai rodo, kad laikantis japoniškos dietos rizika mirti anksčiau yra mažesnė nei laikantis vakarietiškos dietos.
  • Šią dietą galima sėkmingai derinti su protarpiniu badavimu, tačiau būtina atsižvelgti į organizmo poreikius ir gauti pakankamai maistinių medžiagų .

Kuo skiriasi 13 dienų japonų dieta ir japoniška dieta per 7 dienas?

13 ir 7 dienų japoniškos dietos yra dvi populiarios svorio metimo programos, kurios turi panašumų, tačiau taip pat ir esminių skirtumų:

Aspektas13 dienų japoniška dieta7 dienų japoniška dieta
TrukmėTrunka 13 dienųTrunka 7 dienas
Pagrindiniai principaiGriežta dieta, pagrįsta mažu kalorijų kiekiu turinčiais maisto produktais, tokiais kaip žuvis, kiaušiniai, daržovės, kava, ir nedidelis kiekis vaisių. Ribojamas angliavandenių, cukraus ir riebalų vartojimas.Nors ir griežta, ji gali būti šiek tiek mažiau ribojanti nei 13 dienų dieta. Pagrindas – žuvis, daržovės, kiaušiniai, ryžiai, tačiau porcijos yra mažos.
TikslasGreitas svorio metimas. Per 13 dienų galima numesti kelis kilogramus.Taip pat siekiama greito svorio metimo. Trumpesnė trukmė gali būti lengviau išlaikoma.
RibojimaiGriežtas maisto produktų laikymasis. Dėl ribotos dietos nerekomenduojama laikytis ilgiau nei 13 dienų, kad būtų išvengta mitybos disbalanso.Ribojami angliavandeniai, riebalai, cukrus ir dauguma vaisių. Nustatomi griežti maisto kiekiai.

Ar japoniška baltymų dieta ir japoniška dieta yra tas pats?

Japoniška baltymų dieta ir japoniška dieta nėra tas pats. Nors abi dietos gali turėti tam tikrų panašumų, ypač dėl baltymų šaltinių, jų tikslai ir mitybos principai skiriasi.

Japoniška baltymų dieta – tai specifinė dietos rūšis. Jos pagrindą sudaro baltymų turintys maisto šaltiniai, pvz., mėsa, žuvis, kiaušiniai ir pieno gaminiai. Ši dieta paprastai turi mažai angliavandenių ir riebalų, ir dažnai skirta greitam svorio metimui ar raumenų masės išlaikymui.

Japoniška dieta – tai bendresnis terminas, kuris apima tradicinę japonų mitybą. Japoniškoje dietoje paprastai vyrauja ryžiai, žuvis, daržovės, jūros dumbliai, soja ir mažai apdoroti maisto gaminiai. Ši dieta yra labiau subalansuota ir laikoma viena sveikiausių pasaulyje dėl didelio antioksidantų, omega-3 riebalų rūgščių ir skaidulų kiekio.

Išvados

Japoniška dieta ne tik skatina sveiką svorio mažėjimą, bet ir padeda sureguliuoti žarnyno veiklą. Ši dieta padeda išlaikyti aukštą energijos lygį.

Ši mityba gausiai aprūpina organizmą įvairiais vitaminai ir mineralais, kurie padeda išvengti ligų ir palaiko gerą savijautą. Todėl Japoniškos dietos nauda sveikatai yra akivaizdi, o tai gali teigiamai paveikti gyvenimo kokybę ir trukmę.

D.U.K apie japonišką dietą

Kas yra japoniška dieta❓

Japoniška dieta yra mitybos planas, pagrįstas tradicinės japonų virtuvės principais ir maisto produktų vartojimu. 

Kiek trunka japoniška dieta❓

Japonų dietos trukmė gali skirtis: populiariausi variantai yra 7, 13 ir 14 dienų.

Kokie yra pagrindiniai japoniškos dietos ribojimai❓

Ribojami angliavandeniai, riebalai, cukrus ir dauguma vaisių. Maisto porcijos yra griežtai nustatytos.

Ar japoniška dieta yra sveika❓

Jos gali būti nepatartina laikytis ilgą laiką, nes ji gali sukelti maistinių medžiagų trūkumą. Prieš pradėdami dietą, pasitarkite su specialistu.

Kas yra japoniška kiaušinių dieta❓

Japoniška kiaušinių dieta yra viena iš greitų svorio metimo dietų, kurios pagrindą sudaro kiaušiniai. Nors ji vadinama „japoniška“, ši dieta neturi tiesioginio ryšio su tradicine japonų mityba ar kultūra. Šis pavadinimas dažniausiai naudojamas marketingo tikslais, kad pritrauktų dėmesį.

Kuo svarbi japoniška dieta per 14 dienų❓

Japoniška dieta per 14 dienų svarbi dėl greito svorio metimo, mažo kalorijų kiekio ir griežtos maisto struktūros.

Japoniška dieta
Scroll to top